top of page

BIOGRAFIE

Svenja_Staats_2018_HR_5.jpg

Svenja Staats (1996) is een Nederlandse violiste die wordt geroemd om haar gepassioneerde optredens en communicatieve kwaliteiten op het podium. Als musicus streeft zij ernaar om tijdens haar concerten de essentie van de muziek over te brengen op haar publiek en mensen wereldwijd te verbinden. Svenja heeft verschillende prijzen en awards gewonnen, zoals de eerste prijs en publieksprijs tijdens het Prinses Christina Concours (2011) en de Barbara en David Jacobs Scholar Award (2016). Naast haar nationale en internationale optredens in concertzalen en op festivals heeft Svenja ook opgetreden tijdens bijzondere gelegenheden, zoals de Nuclear Security Summit in Den Haag (2014) en de ploegenpresentatie van de Tour de France in Utrecht (2015).

 

Opleiding & masterclasses

Svenja werd op 8 jarige leeftijd aangenomen bij de Sweelinck Academie voor uitzonderlijk muzikaal talent aan het Conservatorium van Amsterdam en maakte slechts een jaar later haar debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. In mei 2020 slaagde Svenja summa cum laude en met highest distinction voor haar “Bachelor of Music in Violin Performance” aan de Jacobs School of Music in Bloomington (VS) waar zij studeerde bij Alexander Kerr. Tijdens haart studie in Verenigde Staten werkte Svenja mee aan vele grote opera producties, musicals, balletuitvoeringen en concerten onder leiding van bekende dirigenten zoals Osmo Vänskä en Thomas Wilkins. Daarnaast was ze een vaak gevraagde musicus voor de première van nieuwe composities en was zij meermaals concertmeester van verschillende orkesten en ensembles.

Ze volgde masterclasses bij wereldberoemde violisten zoals Jaap van Zweden, Ana Chumachenko, Ray Chen, Vadim Gluzman, David Takeno, Ani Kavafian, Augustin Dumay, Igor Ozim en Joshua Bell. Daarnaast werd ze 4 jaar achtereen geselecteerd om deel te nemen aan de International Violin Masterclass & Chamber Music Workshop in Athene, gegeven door de Griekse meesterviolist Leonidas Kavakos.

​​

 

 

 

Optredens

Svenja staat bekend om haar gepassioneerde en communicatieve vioolspel tijdens haar optredens. Ze gaf als soliste concerten op nationale en internationale podia en festivals in Duitsland, Polen, Turkije, Italië, Griekenland, Zwitserland, Canada en de Verenigde Staten, waar ze optrad met gerenommeerde orkesten zoals het Sinfoni Orchestrasi in Eskisehir en het Nederlands Philharmonisch Orkest. In maart 2014 werd ze gevraagd om tijdens de openingsceremonie van de Nucleaire Security Summit in Den Haag te spelen, in aanwezigheid van de President van de VS Barack Obama en 58 andere wereldleiders, waaronder de Nederlandse Minister President Mark Rutte en VN-secretaris Ban Ki-Moon. In juli 2015 trad Svenja op met de popband Vangrail tijdens de ploegenpresentatie van de Tour de France in Utrecht, voor een publiek van 12.000 mensen.

 

Prijzen
​Op 14 jarige leeftijd won Svenja zowel de eerste prijs als de publieksprijs tijdens de Landelijke Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag. In datzelfde jaar won ze ook de 2e prijs tijdens “The International Georg Philipp Telemann Violin Competition” in Poznan (Polen) en ontving ze de Telemann Award ontving voor de beste uitvoering van het verplichte werk. In 2018 was ze prijswinnaar tijdens de “Matinee Musicale Competition” in Indianapolis (VS). In zowel 2017, 2018,
2019, als in 2020 werd aan Svenja de Founders Scholar Award toegekend door de Indiana University. Deze award eert studenten die gedurende het hele studiejaar summa cum laude gepresteerd hebben.

" Svenja Staats speelt geen viool,

ze ís de viool."

 - Svenja bespeelt een viool, gebouwd door Camillus Camilli (Mantua,1745), en een strijkstok van Pierre Simon (1850), die haar ter beschikking zijn gesteld door een anonieme bruikleengever -

bottom of page